2 Mayıs 2010 Pazar

PORTAKALLI ÇİKOLATALI KEK


Genellikle vanilya portakal yada limon kabuğu rendesi ile tatlandırılan keke kakao ve portakal kabuğu şekerlemesi ile ayrı bir tat verilmiştir. Bu amaçla kendiniz şekerleme hazırlayabileceğiniz gibi hazır alacağınız portakal reçelinide kullanabilirsiniz. Kek hava almayan kapta 1 hafta saklanabilir. Şimdiden kolay gelsin....

MALZEMELER

KEK İÇİN
2 Adet portakal
2 Su bardağı (400gr) toz şeker
4 Kahve fincanı (250ml) su
Kek kalıbı için tereyağı ve un
4 Kahve fincanı (125gr) un
3 Çorba kaşığı kakao
Biraz tuz
9 çorba kaşığı (175 gr.)tereyağ
3 Adet yumurta


SÜSLEME İÇİN

2 kahve fincanı (60 gr.) pudra şekeri
1 çorba kaşığı portakal suyu

KEKİN YAPILIŞI

1- 21x11x 7.5 cm boyutlarında köşeli bir kek kalıbını yağlayın. Fırını 180 derecede ısıtın.İçine pişirme kağıdını yerleştirin.Az tereyağını erit,p kalıbın içine fırça yardımı ile sürün.Fazla yağı almak içine 2-3 çorba kaşığı unu kalıba serpin kenarlarına ve tabanına iyice yayılmasını sağlayın.fazla unu hafifçe kalıba vurarak dökün. Kağıdın kalıptan yüksek parçalarını makas ile kesin.

2-Un,kakao,kabartma tozu ve bir çimdik kabartma tozunu bir kazeye eleyin.

3-Çırpıcı ile tereyağı yumuşatın (1 su bardağı şekeri )ekleyip karışımı iyice yumuşayana kadar çırpın.

4-Yumurtaları tereya ğına birer birer çırparak iyice yedirin. ( Aklınızda bulunsun: Eğer yumurtaları eklerken karışım ayrışmaya başlarsa kaseyi sıcak su dolu başka bir kabın içinde ısıtın)

5-Küçük küçük doğranmış portakal kabuğu şekerlemelerini plastik spatula ile hamura karıştırın. (ben bu seferlik portakal reçeli kullandım)

6-Un ve kakao karışımınıda ekleyip tüm malzemenin eşit olarak karıştığına emin olun.

7- Hazırladığınız karışımı kek kalıbına aktarın. Kalıbı hafifiçe tezgaha vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.

8-Keki öncede ısıtılmış fırında Kalıbın kenarlarını bırakıncaya ve ortasına batırdığınız şiş temiz çıkana kadar pişirin.ve portakallı şerbeti hazırlamaya başlayın.

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMELERİNİN HAZIRLANMASI

1-Portakal kabuklarını soyun ve ince şeritler halinde kesin.
2- Portakalın suyunu sıkın ve şerbette kullanmak üzere saklayın.
3-Şekeri suyun içinde eriyene kadar sonra da kaynama noktasına gelene kadar ısıtın dilinmlenmiş kabukları şerbete atın .
4-Yuvarlak kesilmiş bir parça pişirme kağıdını portakal kabuklarının üzerine ser,n üzerine bir kapak kapayarak bütün kabukların şerbetin içinde kalmasını sağlayın .Şerbeti ağır ateşte ısıtın 1 saat kadar kaynatmadan pişirin.,
5- tencereyi ateşten alın ve kabukları şerbetin içinde oda sıcaklığında 24 saat bekletin. kabukları şerbetten çıkarıp bir tepsi üzerine yerleştirilmiş ızgara yada kevgire yerleştirin. 3- 5 saat kurumasını bekleyin.


ŞERBETİN HAZIRLANMASI
Pudra şekerini bir kaseye eleyin.ve yumuşak bir karışım oluşturacak kadar portakal suyu ekleyin.( bir çorba kaşığı yetiyor daha sonra ekleme yapabilirsiniz) Kaseyi sıcak ama kaynamamış su olan bir kasenin içine oturtun.KAşıktan kolay akacak kıvama gelene kadar ısıtın şerbeti sıcak tutun.

KEKİN SÜSLENMESİ
1 - Keki fırından çıkarın. kenarlarını bir bıçak yardımı ile ayırın .Sıcak portakkalı şerbeti kekin üzerinde gezdirin.Üzerini ayırdığınız portakal kabuğu ile süsleyin.ŞErbet sertleşip kek soğuyana kadar bekleyin.
Ben portakal reçelinin içindeki portakal kabuklarından faydalandım bu kadar uğraşmak istemezseniz sizede benim gibi kolaya kaçabilirsiniz ....